Mediji o promociji monografije “Velika Dobrotvorka”

Promociju monografije “Velika dobrotvorka” vlč. Marinka Barbiša, kojom je obilježeno 600g svetišta Majke Božje Goričke (1415-2015), održanu u Svetištu medijski poratila je obiteljska televizija Laudato, a prenosimo i osvrt prof. dr. sc. Franje Velčića prenesenog sa web stranica Biskupije Krk.

Predstavljena monografija vlč. Marinka Barbiša – Velika dobrotvorka

U utorak 16. listopada 2018. u svetištu Majke Božje na Gorici blizu Baške predstavljena je monografija vlč. mr. sc. Marinka Barbiša, Velika dobrotvorka. Šest stoljeća Hodočasničkog svetišta Majke Božje Goričke (1415-2015). U lijepo ispunjenoj crkvi nazočne su pozdravili dugogodišnji rektor svetišta i autor knjige vlč. Marinko Barbiš, krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak i mr. sc. Toni Juranić, načelnik Općine Baška. O knjizi su govorili njeni recenzenti doc. dr. sc. Tomislav Galović s Odsjeka za povijest i Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i izv. prof. dr. sc. Franjo Velčić s Teologije u Rijeci, područnog studija Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Promociju knjige su uveličali klapskim pjevanjem marijanskih pjesama ženska klapa iz grada Krka „Vejanke“ i frankopanski „kneževski par“ s pratnjom u odorama i stjegovima iz vremena vladavine krčkih Frankopana. Naime, šeststoljetno svetište uzima godinu 1415. kao godinu početka gradnje svetišta, a bilo je to vrijeme kada su Krkom vladali knezovi krčki, senjski, modruški…, nešto kasnije prozvani Frankopani.

Monografija o Hodočasničkom svetištu Majke Božje Goričke u 11 poglavlja sjedinjuje višestoljetnu povijest toga najstarijega marijanskog svetišta na otoku Krku s raznolikom pastoralno-karitativno-duhovnom aktivnošću koja se razvila u i oko svetišta posebno u posljednja tri desetljeća. Osim vrijednih i korisnih povijesnih podataka o svetištu i okolici, knjiga donosi široki spektar svjedočanstava naših suvremenika o svetištu i djelatnosti oko njega. O raznim aktivnostima, posebno pomoći pružene osobama s problemom ovisnosti o drogama, na načelima Terapijske zajednice Savezpiše socijalna pedagoginja Josetta Blažić, a o medicinskoj znanosti o čudesnim ozdravljenjima prof. emeritus Miljenko Kapović.

Knjiga je sadržajno vrlo poučna, rasvjetljava fenomen hodočašćenja, štovanja svetaca i njihovih relikvija pod povijesnim i pravnim oblikom. Monografija je i svojevrsna kronika svetišta, posebno posljednjih tri desetljeća, donoseći opći presjek događaja i aktivnosti. Splet raznih svjedočanstava, sjećanja, daju stvarnu sliku najpoznatijeg svetišta na otoku Krku. Time ova monografija prelazi u pravi mali zbornik koji može poslužiti kao vodič i priručnik za upoznavanje jednoga mjesta i svetišta, koji možda nismo do sada dovoljno poznavali i vrednovali. Čitajući ovaj stručak povijesnog, duhovnog i poetskog sadržaja o svetištu Majke Božje Goričke, bolje ćemo upoznati dio otočnoga, krčkog bogatstva.

Fotografije:
https://photos.app.goo.gl/XCX5B2fZcrCy8pys8

Bookmark the permalink.

Comments are closed.